SPEL ZORG & DWANG NU VERKRIJGBAAR

Het kan écht leuker!

Is jouw organisatie helemaal ingericht om de regelgeving van Wzd te implementeren? 2020 geldt nog als overgangsjaar, maar in 2021 gaat de Wet zorg en dwang écht van kracht.

Stroomschema’s, roadmaps, implementatieplannen en toolkits – zorginstellingen krijgen van alle aangereikt om zich voor te bereiden op de veranderingen. En voor de medewerkers zijn vele e-learnings beschikbaar.

Maar zijn we er dan? Weet elke zorgmedewerker wat er van haar/hem wordt verwacht? Wat op de werkvloer vooral bijblijft is: ‘de wetgeving is heel ingewikkeld; daar kan ik maar beter m’n vingers niet aan branden.’ Die theoretische leermiddelen leiden dus vooral tot handelingsverlegenheid bij de zorgmedewerker. Het niet durven handelen gaat ten koste van persoonsgerichte zorg.

De kracht van een frisse blik

Collega’s op de werkvloer, waaronder de verzorgenden en verpleegkundigen, signaleren haarscherp hoe cliënten in hun vel zitten. Dankzij de laagdrempelige en interactieve spelvorm van het Spel Zorg & Dwang deel je je observaties met elkaar in een ontspannen setting. Hierna komen vanzelf de vragen die beantwoord moeten worden. Zoals: wat is de oorzaak van het onrustige gedrag? Waarom wil de cliënt ‘s nachts zijn bed uit? 

Vanuit de kaders van de wet

Het Spel Zorg & Dwang maakt dat het behandelteam rondom de cliënt staat, op inhoud en in gezamenlijkheid. Het team komt in gesprek over welke alternatieven het beste aansluiten bij de cliënt, binnen de wettelijke kaders.

‘Dit spel helpt jou en je collega’s om gestructureerd na te denken over vrijheidsbeperkende maatregelen en de complexe overwegingen die daarbij komen kijken. Eigenlijk een must voor elk zorgteam dat te maken heeft met onvrijwillige zorg.’

Hoe het Spel Zorg & Dwang werkt

In het Spel Zorg & Dwang kies je met je medespelers een ‘Scenariokaart’: die beschrijft een probleemsituatie rond een bepaalde cliënt. In een aantal ‘levels’ zoek je vervolgens naar de beste, of de minst beperkende maatregel. Uiteraard binnen de kaders van de Wet zorg en dwang.

Het spel werkt verbindend omdat je in gesprek gaat met je medespelers: je gaat samen op onderzoek uit, samen overleg je over oplossingen, samen maak je afspraken. En gaandeweg krijg je steeds meer begrip van de wetgeving.

Hoe meer je het met elkaar eens bent over de gekozen oplossing, hoe zekerder het is dat de oplossing ook gedragen wordt in de praktijk. Het Spel Zorg & Dwang legt een directe link naar de praktijk, want dáár moet het uiteindelijk gebeuren!

En de winnaar is… de cliënt!

Samenstelling

 • Prachtig vormgegeven, complete kaartenset met daarin o.a. de speluitleg, perspectief-, sleutel- én opdrachtkaarten. In totaal meer dan 100 kaarten;
 • Het speelveld, gemaakt van een duurzaam papiersoort, vouw je uit als een plattegrond;
 • Voorbedrukt notitieblok om de link naar werkvloer te maken;
 • Vijf houten pionnen en een ‘Level-Up’-ster;
 • Dit alles is verpakt in een handzame doos.

En dit is waarom het spel écht werkt:

 • Met ‘level-up’-principe: sleutels die gaandeweg meer over de cliënt prijsgeven;
 • Met evaluatie-tool: in hoeverre is iedereen tevreden over de uitkomst?
 • Met visual van de wetgeving: volg de route en de wet vertelt je waar je uitkomt;
 • Met online component:
  • Educatief: downloadbaar format voor het schrijven van een eigen scenario;
  • Sociaal: delen van ‘succesvolle’ speluitkomsten.
 • Zónder handleiding! Je volgt de aanwijzingen in de kaartenset.

Uitpakken en direct spelen dus!

Een leven lang leren

2020 is een overgangsjaar waarin geoefend mag worden, op alle niveau’s in de organisatie: van helpende tot verpleegkundige, van arts tot beleidsmedewerker en bestuurder. Jij & Jouw Team maakt ‘leren terwijl je werkt’ toegankelijk voor zorgprofessionals.

Onvrijwillige zorg is een serieus onderwerp, omdat de cliëntbelangen groot zijn. Toch wordt er in het Spel Zorg & Dwang vaak hartelijk gelachen. Dat geeft ontspanning, waardoor weer ruimte ontstaat om nieuwe dingen te leren en te ontdekken.

Jij & Jouw Team is gespecialiseerd in het organiseren van groei voor zorgprofessionals, in het bijzonder voor verzorgenden en verpleegkundigen. Wij versterken teams in hun samenwerking met handvatten om persoonsgerichte zorg te bereiken.

Voor VGZ, ouderenzorg en thuiszorg

Iedereen die te maken heeft met de Wet zorg en dwang kan met het Spel Zorg & Dwang uit de voeten. In het bijzonder is het een hulpmiddel voor behandelteams in de VGZ en Ouderenzorg; zowel intra- als extramuraal.

Ook voor het onderwijs

Het spel is ook voor MBO- en HBO-opleidingen zeer geschikt. Het Spel Zorg & Dwang is een prachtig interactief middel om studenten mee te nemen in de nieuwe wetgeving.

Het spel biedt de mogelijkheid om een casus op te halen uit de praktijk. Aan de hand van deze casus word je vervolgens met je leerteam door het spel geleid. Voor niveau 3, 4 en 5, voor zowel het BBL-traject als de BOL-opleiding, is dit de ideale manier om studenten bij te scholen over de Wzd. 

‘Die inspiratiekaarten maken het spel echt levend!’