Praktisch leren over medicatieveiligheid –
met impact op de werkvloer

In de dagelijkse praktijk van de ouderenzorg spelen medicatievragen een grote rol. Medicatiefouten behoren tot de meest voorkomende incidenten in zorginstellingen – met risico’s voor cliënten én zorgmedewerkers. Goede kennis van medicatie is dan ook geen luxe, maar noodzaak.

Toch blijft het in de praktijk lastig om actuele kennis over medicatie toegankelijk, toepasbaar en levendig te houden op de werkvloer. Dáár komt het Medicatiekwartet in beeld.

Als verzorgende of verpleegkundige voel je je al snel tekortschieten in het werken met medicatie. Je past zo goed mogelijk toe wat je wél weet. Maar verder denk je liever niet te veel meer na: er is gewoon zoveel om allemaal te onthouden. En erover praten met collega’s – dat doe je al helemaal niet!

Op deze manier wordt de gedachte geen actieve vraag, en is daarom nauwelijks ingang voor verbetering. Je handelingsverlegenheid zit je in de weg.

Nú in de voorverkoop

Het Medicatie-kwartet is binnenkort verkrijgbaar, maar je kunt het NU al bestellen:
tot 31 juli geldt een speciale voorverkoop-korting van 15%.

Ga dus direct:
NU 15% KORTING

Wat is het Medicatiekwartet?

Het Medicatiekwartet is een speels én serieus leermiddel dat zorgteams helpt om medicatieveiligheid te vergroten. De set bevat 44 kaarten, verdeeld over 11 herkenbare medicatiegroepen zoals pijnstillers, psychofarmaca, diuretica, antibiotica, en diabetesmedicatie. Elke kaart bevat vier zorgvuldig geformuleerde vragen over veelgebruikte middelen, bijwerkingen, aandachtspunten en toedienadviezen.

De vragen zijn gebaseerd op actuele richtlijnen en veelvoorkomende praktijksituaties, speciaal afgestemd op de ouderenzorg.

Waarom werkt het?

  • Leren met elkaar: Het kwartet stimuleert onderlinge kennisdeling en gesprek in het team. Geen klassikale training, maar informeel leren op de werkvloer.

  • Direct toepasbaar: De vragen sluiten aan op de dagelijkse realiteit van verzorgenden, verpleegkundigen en begeleiders.

  • Kort en krachtig: Ideaal voor een overdrachtsmoment, intervisie, teamoverleg of koffiepauze.

  • Kwaliteit én veiligheid: Door bewustwording en kennisdeling neemt het risico op medicatiefouten af – en dat merk je in de praktijk.

Voor wie is het?

Het Medicatiekwartet is ontwikkeld voor zorgteams in de ouderenzorg, gehandicaptenzorg en GGZ. Maar het is ook een krachtig instrument voor:

  • Praktijkopleiders en werkbegeleiders

  • Kwaliteitsverpleegkundigen Farmaceutisch consulenten

  • Locatiemanagers en teamleiders die werk willen maken van medicatieveiligheid en teamontwikkeling

Wat levert het op?

  • Meer vertrouwen bij medewerkers in medicatiehandelingen

  • Lagere kans op fouten, hogere cliëntveiligheid

  • Teamontwikkeling door laagdrempelige reflectie

  • Ondersteuning van professionele ontwikkeling en scholingsdoelen

En dat alles voor de prijs van een educatief kwartetspel.

Maak van medicatiekennis een vast onderwerp in je team

Wil jij dat jouw team met meer kennis, zelfvertrouwen en verantwoordelijkheid omgaat met medicatie? Maak het makkelijk én leuk met het Medicatiekwartet.

Bestel het kwartet nu via onze webshop en verbeter je medicatiekennis – elke week weer.